In het oude stadscentrum van Franeker, op de Voorstraat 53, is sinds 1961 Bakkerij Siesling gevestigd. Op 11 september 2023 vierde de luxe bakkerij een bijzonder jubileum. Het is dan precies honderd jaar geleden dat oprichter Sipke Siesling zijn eigen bakkerij start. Vier generaties later is het de achter-achterkleinzoon Max Siesling, die de traditie voortzet en de bakkerij naar nieuwe hoogten brengt.
Terug in de tijd
De oorsprong van de bekende bakkerij ligt niet in Franeker maar net wat hoger in Friesland, op de Oudebildtdijk. Het is op deze plek waar de eerdergenoemde Sipke Siesling in 1923 zijn eerste bakkerij opent. Hij doet dat niet alleen. Met zijn vrouw, Ymkje van Dijk, bouwt Sipke hier een bloeiend bedrijf op. In 1961 verhuist de bakkerij naar de Voorstraat in Franeker waar het anno 2024 nog steeds gevestigd is. Sindsdien heeft de bakkerij vele veranderingen doorgemaakt, maar de kernwaarden van pure ambacht en nauwgezette kwaliteit zijn altijd gebleven.
De 4e generatie
Max Siesling ziet in 1999 het levenslicht. Hij wordt geboren in de woning boven de bakkerij en behoort daarmee tot de 4e generatie bakkers. Hij en zijn twee zussen groeien op in een omgeving waar de geur van vers gebakken brood altijd aanwezig is. Wanneer je elke dag door zoveel lekkers te worden omringd, kan het bijna niet anders dan dat Max – net als zijn vader, opa en overgrootvader, óók voor het bakkersvak kiest. “Dat zou je zeggen, maar toch is dat niet zo”, zegt Max. “Eigenlijk wilde ik eerst zoveel mogelijk andere dingen doen. Ik heb een horecaopleiding gedaan en werkte in de weekenden naar volle tevredenheid in restaurant ’De Poort van Franeker’. Maar toen de coronapandemie mijn studie stillegde, besloot ik mijn vader een handje te helpen in de bakkerij. En zo ben ik er steeds meer ingerold.”.
Zijn vader, Bernard Siesling, laat Max vrij in zijn keuze. “Nooit heeft hij gezegd dat de bakkerij heilig is en liet me altijd vrij om te doen wat ik wilde. Maar diep van binnen denk ik dat hij het wel heel erg leuk vindt dat ik hem straks opvolg als eigenaar van Bakkerij Siesling.”.
Lokale samenwerking
Max heeft een duidelijke visie voor de toekomst van Bakkerij Siesling. Het samenwerken met lokale partners speelt hierin een grote rol. “We verbouwen nu ons eigen spelt en dat doen we samen met boer Bouke Sietsma. Aardbeien halen we uit Berlikum, eieren bij boer Pieter uit Tzum en gehakt (voor de worstenbroodjes) halen we bij slager Van Huisstede in Dronrijp. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je leert ook veel meer over je producten en ondersteunt de lokale economie.”.
Max benadrukt daarmee hoe belangrijk de lokale gemeenschap is voor de bakkerij. “Wij zijn echte Franekers en die liefde delen we graag met de mensen hier”, zegt hij. “Mijn vader leidt elk jaar toeristen rond in de bakkerij en vertelt de aanwezigen over onze geschiedenis en onze producten. Het is deze persoonlijke touch wat ons onderscheidt.”. De lokale aanpak wordt gewaardeerd door de klanten. “Mensen vinden het prachtig dat we anders zijn dan anderen. Ze zien dat we om de lokale economie geven en dat vinden ze belangrijk.”
Innovatie en traditie gaan hand in hand
Ondanks de rijke, 100-jarige historie van Bakkerij Siesling, schuwt Max innovatie niet. Hij introduceert nieuwe producten en technieken, zoals het maken van rodebietenbrood en desembrood. “Desembrood is de ouderwetse manier van brood maken, waarbij je geen gist gebruikt, maar het brood langzaam laat rijzen. Het is arbeidsintensief, maar het resultaat is brood met een unieke smaak en een knapperige korst.”
Max doet zelfs mee aan een bakkersvakwedstrijd en wordt met zijn desembrood tweede van Nederland. “Geweldig om erkenning te krijgen voor je werk,” zegt hij glunderend. Het alsmaar blijven vernieuwen, werpt zijn vruchten af. Bestond het assortiment in 1987 nog uit een paar soorten brood (wit, bruin), wat bolletjes en volkoren beschuiten; vandaag de dag ligt de vitrine vol met waldkorn-, pompoen-, vikorn-, Wadden-, rogge-, suiker-, spelt-, sesam-, maanzaad-, en het al eerder genoemde rodebieten- en desembrood. “En dan heb je het alleen nog maar over ons brood”, zegt Max lachend.
Over de toekomst
Het gezegde: “De eerste generatie bouwt, de tweede generatie bouwt het verder uit en de derde generatie breekt het af”, is absoluut niet van toepassing op Bakkerij Siesling. Sinds het allereerste brood in 1923 over de toonbank ging, is het klantenbestand alleen maar uitgebreid. Hoe zit dat met de 24 jaar oude Max? Wat is zijn visie op de toekomst? Wat blijkt, Max heeft grootse plannen voor de bakkerij. “Binnen een jaar verbouwen we de gehele winkel. We breiden uit, want we willen meer ruimte, meer licht, en meer de focus op lokale producten. Daarnaast willen we meer desembrood aanbieden, niet alleen in het weekend maar ook door de week.”
Max gaat enthousiast verder en vertelt ook ambities te hebben om de bakkerij verder te laten groeien. “Zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit”, onderstreept hij. “We blijven ons concentreren op deze ene winkel, maar willen wel uitbreiden voor het horecagedeelte en lokale samenwerkingen verder versterken. Het gaat erom dat mensen speciaal naar ons toekomen voor onze unieke producten.”.
Van vader op zoon
Bakkerij Siesling is veel meer dan een bakkerij. Sinds maart dit jaar mag het zichzelf ‘Hofleverancier’ noemen waarmee Bakkerij Siesling welgeteld het vierde bedrijf in Noordwest-Friesland is dat dit predicaat heeft gekregen. De bakkerij op de Voorstraat 53 is zodoende een instituut in en voor Franeker.
Onder leiding van Max Siesling zal de bakkerij blijven groeien en bloeien met daarbij respect voor het verleden en een blik op de toekomst. Voor iedereen die zich wil laten overtuigen van het goede leven, werken en ondernemen in onze regio, is een bezoek aan Bakkerij Siesling een must. Hier proef je niet alleen de lekkerste (streek)producten waarvan de receptuur van vader op zoon is doorgegeven; hier proef je écht bakkersvakmanschap met liefde voor het roemrijke verleden.
Simmerjûnkolleezje
Benieuwd naar de persoon Max Siesling en in het bijzonder naar de toekomst van de warme bakker? Meld je dan aan voor het Simmerjûnkolleezje van de Academie van Franeker. Op woensdag 21 augustus geeft Max een gastcollege waarin hij laat zien dat de bakkerij een sector met perspectief is. Voor meer info en aanmelden, zie hier: bit.ly/4dss1JS