Business verhaal

Daan van Calsbeek - DvCorporation

Het ondernemen loopt nogal uit de hand

Voor het 24-karaats goud van ‘Het goud van Noordwest’ reizen we af naar het bedrijventerrein Oostpoort in Harlingen. Hier – op de Marconistraat 2 – is sinds drie jaar ‘DvCorporation’ gevestigd. Eigenaar van de drukbezochte autogarage is Daan van Calsbeek. ‘Het gaat goed’, glundert Daan. Zo goed zelfs dat de jonge ondernemer inmiddels uitkijkt naar een nieuwe locatie die minstens vier tot acht keer groter moet zijn dan de huidige garagebox. 

UITBREIDEN
‘Ik heb een capaciteitsprobleem’, erkent Daan met een blik op de rijen dik geparkeerde auto’s die wachten op een reparatie of APK-keuring. ‘Het eerste jaar was het goed te doen. Het tweede jaar werd een logistieke uitdaging. Sinds het derde jaar is het behelpen’, zegt Daan. ‘Wat ik nodig heb, is een nieuwe werkruimte in Harlingen, Franeker of Dronrijp van twee- tot vierhonderd vierkante meter.’. 

TERUG IN DE TIJD – DE OPLEIDINGSJAREN
Dat de drieëndertigjarige ondernemer als vakspecialist in de autobranche terecht zal komen, staat van meet af aan al vast. Klaar met het Voortgezet Onderwijs kiest Daan voor een opleiding autotechniek. Na een twee jaar durende vooropleiding in Bolsward moet er een keuze worden gemaakt. ‘Kiezen ging nog’, zegt Daan: ‘Maar dan dat geregel. Alles moest je zelf doen en zelf inplannen. Daar had ik niet zoveel mee. Ik houd niet van school. Ik ben echt iemand van de praktijk’, zegt Daan. Na twee jaar Bolsward kiest Daan voor een opleiding 2e automonteur in Heerenveen. ‘Mooi was dat’, zegt Daan over deze tijd. ‘Het was een BBL-opleiding. Dat wil zeggen, vier dagen stagelopen bij de Renault dealer in Franeker en één dag naar school. Meteen daarna ben ik doorgegaan voor 1e automonteur. Na het afronden heb ik negen jaar bij BMW-specialist Offenga in Franeker gewerkt.’.

Het is uit pure frustratie dat Daan na zes jaar praktijkervaring toch weer de schoolbanken induikt. ‘Ik wilde meer, maar liep tegen de beperkingen van niveau 3 aan. Ik besloot tot een studie: Diagnose Technicus Auto. Hier leer je vage- en of lastige storingen op te sporen en te repareren.’. Omdat zijn nieuwe baan van medisch perslucht-specialist een deeltijdbaan is, begint Daan één dag in de week voor zichzelf te werken. ‘Dit zelfstandig ondernemen, liep nogal uit de hand’, zegt Daan lachend.  

IN HET WESTEN WAS ME DIT NOOIT GELUKT
De keuze voor Harlingen als vestigingsplaats voor zijn garage, was destijds niet lastig te maken. Noordwest-Friesland is de plek waar Daan zijn wortels liggen. ‘Familie, vrienden en kennissen. Het woont, werkt en sport hier allemaal binnen een straal van 20 kilometer’, legt Daan uit. ‘Als beginnend, zelfstandig garagemonteur moet je het bij de start van je inner-circle hebben. Van zus naar buurman, van oom naar vriend. Autootje hier, autootje daar. Vervolgens doet de mond-op-mond reclame de rest.’. Wat eveneens bijdraagt aan de snelle uitbreiding van klanten, is de intensieve samenwerking met lokale ondernemers. Bij schades wordt er doorverwezen naar een bevriende spuiterij en iedere klant die bij DvCorporation is geweest, vindt een wasbon van TanqYou in zijn auto. Dit soort contacten levert weer nieuwe contacten op. ‘Een garage zo snel uitbouwen, was me in het westen van het land nooit gelukt’, besluit Daan.

Ook een opleiding volgen in de autotechniek? Bekijk hier de mogelijkheden!