Business verhaal

Marjolein Kootwijk - Marjolein's Bloemen

‘Door mij open te stellen raak ik mensen’ 


‘Het heeft misschien even geduurd nadat ik klaar was met mijn opleiding, maar na een aantal jaren bij bloemenzaken te hebben gewerkt, dacht ik: “Ik geloof dat ik mijn eigen zaak kan starten.’

Ik ben dol op oude voertuigen en zag mijzelf in een droom al rondrijden in een oude bus. Dat is gelukt en daar ben ik trots op. Ik werkte eerst vanuit huis, maar omdat we niet op een doorlopende weg zitten was het soms erg rustig. Dat is nu veranderd, doordat ik rondrijd leer ik veel meer mensen kennen. In de regio zitten veel groenliefhebbers, er zijn ook veel tuincentra. Dat past bij de vruchtbare streek. Maar ik ben de enige die met een mobiele winkel rondrijd. Inmiddels heb ik 30% meer omzet dan toen ik begon.

Mijn ambitie is om meer rouwwerk en groen aankleding te doen. Dat werk doe ik nu naast de abonnementen en de dagen dat ik met de bus in de dorpen sta. Het maatwerk maakt opdrachtgevers enthousiast. En soms moeten ze huilen. Ik ontzorg hen maar zie ook dat ik door mijn open houding heel dichtbij kom wat op dat moment nodig is. Ik probeer dan oprjocht te kijken wat waar is voor de klant. Dat is voor mij succesvol ondernemen.

In de regio werk ik soms samen met andere groene ondernemers. Elkaar helpen als dat nodig is. Zo zit ik in elkaar. In Tzummarum ben ik niet geboren, ik kom van ’t Bildt, en moest eerst wennen. Mijn moedertaal is anders dan het Fries. Ik had geen vooroordeel en stelde mij nieuwsgierig op. Maar werd ook actief in mijn nieuwe woonplaats. Dat hielp, zo kwam ik ertussen zodat ik mij hier nu met mijn man en de busjes thuis voel.’.
 
Marjolein Kootwijk (1989) rijdt sinds 2019 met bloemenbusjes door Noord-Friesland. Naast de verkoop op vaste standplaatsen, zoals bij supermarkten en warme bakkers, heeft ze groeiende klantengroep die ze wekelijks voorziet van verse bloemen. Tijdens de coronapandemie koos Marjolein volledig voor haar eenmanszaak, toen ze afscheid nam van een vast dienstverband. Haar onderneming nam daarna een vlucht. In 2021 kwam er een tweede bus.

Marjolein’s Bloemen is gevestigd in Tzummarum, waar de eigenaresse ook workshops houdt. Inmiddels wordt ze gevraagd om nationaal en internationale evenementen te voorzien van een bloemrijke aankleding.