Business verhaal

Tjarda Hilverink - Turfkade 9

‘Ik probeer iets terug te geven aan de stad’

‘Ik probeer iets terug te geven aan de stad’

Van bloemenwinkel naar eigenaar van ‘Turfkade 9’: Tjarda Hilverink heeft samen met haar man en kinderen een oude timmerwerkplaats omgetoverd tot een sfeervolle Bed & Breakfast. Het pand, dat dateert uit 1700, is compleet gerenoveerd en voorzien van duurzame elementen. Gevoel voor styling heeft de eigenaresse zeker, en dat zie je terug in de huiselijke sfeer die de B&B uitstraalt. Met haar warme en positieve persoonlijkheid bezorgt ze haar gasten een onvergetelijk verblijf in het prachtige Franeker. Hoe ze de B&B heeft opgezet en wat ze zo leuk vindt aan het runnen van een eigen onderneming lees je hieronder. 

De gastvrouw van Turfkade 9, opgegroeid in het Friese dorpje Wergea, is onderneemster in hart en nieren. Haar ouders waren geen ondernemers en ze volgde ook geen opleiding in het ondernemerschap. Toch heeft Tjarda altijd al een natuurlijke drang gehad om zelf de handen uit de mouwen te steken en aan te pakken. Dat begint vroeger al bij de toneelvereniging en later ook bij het vrijwilligerswerk dat ze doet. “Ik vond het toen al leuk om dingen te organiseren, dus dan deed ik dat gewoon op eigen initiatief. Mensen met elkaar verbinden, daar haal ik energie uit.” Dat ze na het afronden van de opleiding bloemschikken een eigen bloemenwinkel in Dronrijp begint, is voor de mensen om haar heen dan ook geen verassing. Na 8,5 jaar stopt ze met de zaak en later verhuist ze naar Franeker waar ze met haar man dan samen gaat wonen. Het pand waar de B&B gevestigd is, grenst aan hen achtertuin. Na een tijdje nagedacht te hebben over wat ze met het pand wilden, wisten ze het zeker: een perfect gelegen stukje Franeker voor een gloednieuwe B&B. 

Het pand waarin de B&B zit, stamt uit 1700 en is een timmerwerkplaats van de familie Annema geweest. In het pand werd veel handelgedreven en de zolder diende als opslagplaats voor hout. Een gebouw met een rijke geschiedenis! Om het pand B&B-ready te maken, moest er veel gebeuren. Van verbouwen tot de indeling en inrichting van het interieur, veel is in samenwerking gedaan met ondernemers uit de regio. De styling dan weer niet, want die hebben Tjarda en haar man grotendeels zelf gedaan. “Het proces van het opzetten van de B&B verliep heel natuurlijk eigenlijk. We hebben hele bewuste keuzes gemaakt en we zijn er daarna langzaam ingerold. Er zat geen druk achter, en dat is misschien wel de reden dat we eigenlijk geen tegenslagen hebben gehad”.

Een milieuvriendelijk verblijf

De B&B is voorzien van een warmtepomp, beschikt over goede isolatie en ook staat er de installatie van zonnepanelen op de planning. De lampen gaan uit als er niemand is, voedselverspilling wordt tegengegaan door vooraf altijd aan gasten te vragen wat de voorkeuren zijn en in de B&B gebruik wordt gemaakt van duurzame zeep en shampoo. Een opsomming als deze laat zien dat duurzaamheid bij Tjarda hoog in het vaandel staat!

“De groei van de B&B is eigenlijk vanzelf gegaan”, zegt Tjarda. “Ik maak gebruik van Instagram en Facebook, maar de meeste gasten boeken hun verblijf via booking.com. Onze gasten geven ons daar gemiddeld een 9,5 als cijfer. Daar zijn we super blij mee want dit helpt natuurlijk weer bij het aantrekken van nieuwe gasten!” Op de website vind je een eerlijk en oprecht verhaal, waarin wordt verteld wat de B&B te bieden heeft. Wanneer je binnenstapt voel je meteen een huiselijke sfeer, en dat is ook precies de bedoeling vertelt de eigenaresse. “Een B&B heeft dat huiselijke gevoel echt nodig, dat is waar gasten naar op zoek zijn. Anders kiezen ze wel voor een hotel.” 

Gasten uit Amerika, Italië, Mexico en Denemarken

Wat Tjarda het allerleukste vindt aan het runnen van haar eigen B&B?  “Sowieso de verbinding met mensen uit alle werelddelen, met elk hun eigen cultuur en verhaal” Haar gasten zijn erg divers en geen dag is hetzelfde! “Ik doe dit met veel liefde en wil graag iets bieden voor de stad en regio; iets teruggeven. Positiviteit is voor mij heel belangrijk! Aan negativiteit hebben we niets.”

Tjarda zou graag zien dat Franeker (nog) meer toeristisch wordt en nog meer bezoekers aantrekt. Haar boodschap aan anderen in de regio die overwegen een B&B of andere vorm van gastverblijf te starten? “Doen! Ik moedig het alleen maar aan! Realiseer je wel dat het echt een full-time job is, maar aan de andere kant kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Twijfel je of zit je met vragen? Iedereen is welkom om hier een kijkje te komen nemen of om vragen aan mij te stellen.”