Business verhaal

Martine Feenstra - Gewoon Mooi

Ondernemen is niet alleen winkeltje spelen.

‘Ondernemen is niet alleen winkeltje spelen. Het is zoveel meer dan dat’

Om te voorkomen dat het 24-karaats goud op onze pagina verandert in een mannenbastion, kiezen we dit keer heel bewust voor een vrouwelijke ondernemer. Of de eigenaresse van ‘Gewoon Mooi’ net zo bescheiden is als de naam van haar kledingzaak? Het Goud van Noordwest zoekt het voor je uit.

We hebben een afspraak met Martine Feenstra. Al meer dan zeventien jaar voorziet zij de modebewuste inwoners van Noordwest-Friesland van bekende merkkleding. ‘Klopt’, zegt Martine. ‘Maar om helemaal volledig te zijn, is het: Friesland, de westkant van provincie Groningen en de kop van Noord-Holland die bij Gewoon Mooi komt shoppen’. De Franeker kledingzaak in de Dijkstraat beschikt daarmee over een ruime klantenkring aan vrouwen voor wie afstand blijkbaar geen enkele issue is. 

‘Een drukbezochte winkel is voor ons altijd een vanzelfsprekendheid geweest’, zegt Martine. ‘Adverteren was niet nodig en social media was meer voor de leuk dan dat we het gericht als marketingtool inzetten. Klanten kwamen en klanten keerden terug. Zo simpel was het. Tot maart 2020 was het vijftien jaar lang een kwestie van: goed-beter-best. Toen was er opeens corona en vanaf dat moment werd alles anders.’. 

ALLES WERD ANDERS…

Martine herinnert zich de lege winkelstraten, de persconferenties, het verplicht moeten sluiten, de avondklok en de mismatch van mondkapjes op een nieuwe rok. Ze vertelt over ingekochte zomer- en wintercollecties die nooit zijn uitgehangen en over onzekerheid. ‘Die onzekerheid. Dat was misschien wel het ergste. Niet weten wat je morgen, de volgende week of de maand daarop staat te wachten. Om moedeloos van te worden.’. 

Toch heeft deze periode ook nieuwe, verhelderende inzichten gebracht voor Martine. Met name hoe belangrijk ‘klantloyaliteit’ voor een onderneming als Gewoon Mooi is. ‘Ik denk dat het hebben van een winkel in deze regio een absoluut voordeel is geweest tijdens de pandemie’, zegt Martine. ‘Zo kan ik me voorstellen dat de saamhorigheid hier, vanwege het ons-kent-ons gevoel, een aanmerkelijk grotere rol speelt dan in de randstad. In het westen van het land is het vluchtiger, is de concurrentie moordend en ga je al snel op in de anonimiteit. Daar ben je een van de vele waardoor het veel lastiger is om jezelf als ondernemer te onderscheiden.’. 

Over het belang van ‘onderscheiden’ hoef je Martine niets te vertellen. ‘Vaak kopen wij de kleding al in met een bepaalde klant in het achterhoofd. Zoiets kan alleen als je de klant goed kent. Persoonlijke aandacht staat dan ook met stip op één bij Gewoon Mooi en daar gaan we ver in.’. Gevraagd naar voorbeelden zegt Martine: ‘We geven klanten de mogelijkheid om buiten openingstijden langs te komen. Er zijn kleinschalige modeshows in de winkel en we hebben een koffiehoek waar we bezoekers een luisterend oor bieden. En, mocht er eens een probleem zijn, dan lossen we het op; ongeacht wat het ons aan tijd en geld kost.’. 

TOEKOMSTPLANNEN

In zeventien jaar Gewoon Mooi, is de kledingzaak een paar keer verhuisd. De laatste keer dateert van zes jaar geleden toen het Bethelkerkje in Franeker werd betrokken. ‘Na drie keer van huisnummer in de Dijkstraat te zijn veranderd, ben ik voorlopig wel even klaar met verhuizen. Nee, we hebben verschillende plannen, maar wel allemaal op dit adres’, zegt Martine. ‘Ondernemen is niet alleen winkeltje spelen. Het is zoveel meer dan dat. We willen reuring in de zaak en van Gewoon Mooi nóg meer een experience maken. Denk aan het organiseren van workshops, het opzetten van een kledingmerk en we willen iets doen met schilderen en schilderijen, zoals bijvoorbeeld restaureren.

Wij wensen Martine heel veel succes toe met het ondernemen in Franeker en laten haar achter in de winkel waarvan we nu kunnen zeggen dat de naam inderdaad erg bescheiden is.    

Ben jij net als Martine ook ondernemer in regio Noordwest-Friesland en wil je ook je verhaal kwijt op de 24-Karaats pagina van Het Goud van Noordwest? Klik dan op onderstaande button en meld je aan.