Business verhaal

Lex Tichelaar - SRF Shipbuilding

Onze kwaliteit ontstond door intimiteit

‘’Achter dit bedrijf zit een sterke sociale gedachte. Ik heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Eerst langs de gracht in Groningen, toen op een kade in Leeuwarden. We werden in de jaren zeventig gezien als hippies. Ik begon voor mezelf omdat er geen baan was die ik leuk vond. Anders was ik nooit ondernemer geworden.

In Harlingen zijn we langzaam gegroeid. SRF Shipbuilding is eigenlijk een groot bedrijfsverzamelgebouw. We hebben vijf afdelingen met ondersteuning door vijf, zes man op kantoor. Al werkend en struikelend ontdek je dat dat de ideale schaal is. We kunnen momenteel wel twee keer zo veel werk krijgen, maar daar beginnen we niet meer aan.

Ambitie is een valkuil. Word je twee keer zo gelukkig als je twee keer zo groot wordt? Nee. Je krijgt meer overhead, meer bureaucratie en meer miscommunicatie en je wordt minder flexibel. Door groei ontstaat vervreemding. Onze medewerkers hebben nu veel persoonlijk contact met de opdrachtgevers. Goed voor de relatie, maar ook voor de kwaliteit die we leveren.

In de Randstad wordt een kleine schaal gezien als een handicap. Maar ik zeg je: het is de toekomst. Je ziet het aan het MKB met al z’n familiebedrijven. Dat zijn de beste overlevers in crisistijd. Ze vormen de ruggengraat van dit land.

In deze regio wordt hard gewerkt en heerst een no nonsens-mentaliteit. Gelukkig kunnen we onze mensen vasthouden, maar ook wij hebben last van het tekort aan vaklui. Techniek moet weer sexy worden en status krijgen. We zijn te klein om zelf mensen op te leiden, daarom gaan we dat hier samen met andere bedrijven doen. We zoeken ook herintreders. Die laten we eerst een rondje langs bedrijven maken, want ze moeten goed gemotiveerd zijn. Als ze de basiskennis onder de knie hebben, zijn we al een heel end.’’

Ook SRF Shipbuilding is verbonden aan onze één van onze business cases.

Benieuwd naar welke? Zie hier voor meer informatie!