Business verhaal

Marcel Langerak - Buwalda Multiservice

‘Vaak ben je te bang’, geldt niet voor ons

“Op onze bedrijfswagens staat: ‘Nea benaud’, zegt Marcel Langerak. ‘Dat betekent dat we niet bang zijn om naast ons schoonmaakwerk andere klussen op te pakken. Als je lang bij dezelfde bedrijven over de vloer komt, bouw je een relatie op en loop je ook tegen ander werk aan. Eerst vraagt een klant het te melden als een deur klemt. Daarna denk je: we kunnen hem ook zelf even repareren.”

“Wij proberen altijd een oplossing te bedenken”, gaat de eigenaar van Buwalda Multiservice verder. “Zo is onze ventilatiereiniging ontstaan. En bijvoorbeeld de opslag van inboedels. We hebben zelfs een verwarmde vrachtwagen met aanhanger waarin mensen na brand- of waterschade met hun eigen meubels even tijdelijk kunnen wonen. Van het een komt het ander. Aan tehuizen in de ouderenzorg leveren we conciërges voor een dag in de week”.

“Die veelzijdigheid van Buwalda zit in onze plattelandsmentaliteit. We zijn hier gewend om hard te werken en om van alles aan te pakken. Niet lullen, maar poetsen. De medewerkers zijn betrokken en voelen zich verantwoordelijk. Dat is de sleutel van ons succes”.

“Iedereen krijgt bij ons de kans zich te ontwikkelen. De mensen op kantoor komen bijna allemaal van de werkvloer. Mijn compagnon Martijn Lourens en ikzelf ook. Hij begon als vakantiehulp, ik als assistent rioolontstopper. Daardoor hebben we respect voor schoonmaakwerk. De werksfeer vinden we heel belangrijk en we werken niet met rangen en standen. We zetten samen de schouders er onder. In loze uurtjes hebben we zelfs ons eigen kantoorpand gebouwd.’’

REDACTIE
Samen met Martijn Lourens nam Marcel Langerak het Franeker schoonmaakbedrijf Buwalda Multiservice in 1989 over van oprichter Piet Buwalda. Toen ze begonnen was net een tweede busje besteld. Nu werken er 175 mensen en rijden er 80 voertuigen tot en met hoogwerkers van 42 meter. Naast schoonmaken en glazen wassen reinigt het bedrijf gevels, riolen en ventilatiesystemen. En dat is nog niet alles. Zelfs onderhoud, reparatie, opslag van boedels en conciërgewerk zijn onderdeel geworden van Buwalda Multiservice.